Vælg en side

Beskyttelse er vigtigt!

Sommertid er insekttid, og det er meget vigtigt at beskytte din hest mod at blive stukket af disse skadedyr, især med tanke på dit dyrs helbred. Insekter generer heste overalt: i stalden, når de arbejder og ude på græsgange.

De mest hyppigt forekommende insekter forbundet med heste er fluer, hestefluer, lusefluer, botfluer, mygter og sorte fluer. De farligste er dem, der påfører bid. De spiser hestens blod og kan overføre sygdomme i processen.

For at beskytte heste mod insekter kan det være nødvendigt med en lang række foranstaltninger. Laden skal holdes ren og hygiejnisk – dette hjælper med at holde insekter væk. Græsgange skal være på tørt land, da insekter foretrækker vådområder i forhold til deres levested. I nogle tilfælde kan det være klogt at tage hesten ind på bestemte tidspunkt af dagen.

Insekter er mest aktive i tusmørketimerne. Fluemasker og tæpper kan tilbyde ekstern beskyttelse. Men hvis du ikke vil efterlade din hest “klædt” ude på marken eller når du arbejder, kan du give lindring ved at bruge insektbeskyttelse i form af enten insekticider eller frastødende midler. Insekticider er stoffer, der bruges til at kontrollere insektpopulationer ved at dræbe voksne, larver eller æg i deres forskellige udviklingsstadier.
De fungerer for det meste som neurotoksiner, men dræber ofte gavnlige insekter såvel som skadedyr.

De fleste insekticidere, der almindeligvis sælges i hestesportforretninger, indeholder pyrethroiderne cypermethrin og permethrin, som fungerer som kontaktinsekticider. De blokerer de spændingsafhængige natriumkanaler i nervemembranerne og arbejder således meget hurtigt og effektivt mod alle insekter. Pyrethroider anvendes i store mængder i konventionelt landbrug, hvilket ofte fører til udvikling af pyrethroidresistens. Modstand skyldes generelt en blokering af handlingsmekanismen. Dette kræver, at insektet kommer i kontakt med det aktive stof, dvs. absorption af det aktive middel gennem huden, lungerne eller maven er påkrævet. Det insekticidiske stof træder derefter i kraft i kroppen.

De organismer, der ved hjælp af en genetisk variation ikke dræbes af insekticidet, fortsætter med at danne nye populationer. Modstand mod pyrethroider udvikles hovedsageligt i arter, der producerer stigende mængder kataboliske enzymer. Pyrethroidresistens kan også erhverves. Nogle arter udviser også ændrede natriumkanaler i deres nerveceller.

En anden egenskab ved insekticider er, at de kan absorberes af huden i meget små mængder og opbevares i fedtvævet. Alternativer til insekticider er frastødende midler. Det latinske udtryk ‘repellere’ betyder at frastøde eller at fjerne. Afstødningsmidler er stoffer, blandinger af stoffer eller formuleringer, som ved at blive påført huden, tøjet eller andre materialer holder insekter væk. Insekter tiltrækkes af heste af deres kemoreceptorer. Disse kemoreceptorer sidder på såkaldte sensillae, som repræsenterer den mindste enhed af insektets sensoriske organer.

Kemoreceptorer reagerer på lugt (sved), kuldioxid (ånde) eller varme (kropstemperatur). Insektafvisende stoffer interagerer med kemoreceptorerne, som insekter bruger til at navigere og kommunikere med hinanden, hvilket forhindrer skadedyr i at finde målorganismen – hesten.

Der er to typer aktive stoffer, der anvendes i afstødningsmidler: syntetiske og naturlige. Kendte naturlige ingredienser er essentielle olier, såsom tea tree olie, lavendelolie, eucalyptusolie, citronellaolie, citrepel (p-menthane-3,8-diol), der stammer fra Eucalyptus citriodora og geraniol, som findes i geranium olie.

I modsætning til syntetiske afstødningsmidler er naturlige afstødningsmidler ikke så langvarige og har potentialet til at forårsage allergi.

For at undgå hudirritation bør kontakt med øjne og slimhinder (næsebor, mund) undgås. Naturlige afstødningsmidler dækker hestens egen kropslugt, og skadedyr er mindre tilbøjelige til at blive tiltrukket. Syntetiske afstødningsmidler har en længerevarende virkning – de kan produceres med en ensartet kvalitet og har gennemgået toksikologisk testning. Af denne grund anbefales mange af dem af Verdenssundhedsorganisationen.

Et af de bedst kendte aktive stoffer, der anvendes som syntetisk afstødningsmiddel, er N, N-diethyltoluamid, forkortet DEET. Det er det ældste og bedst kendte syntetiske middel. Det blev udviklet af den amerikanske hær og patenteret så tidligt som i 1946. Det er blevet brugt i vid udstrækning til insektafvisende midler til både menneskelig brug og til heste.

Afhængig af koncentration og formulering kan beskyttelse mod skadedyr opnås i op til 8 timer. Nogle af de nyere aktive ingredienser i syntetiske frastødningsmidler er icaridin og ethylbutylacetylaminopropionat (IR3535®). Icaridin virker på den samme gruppe skadedyr som DEET og er ret sammenlignelig med hensyn til dens virkningstid og intensitet. IR3535® (ethylbutylacetylaminopropionat) har også en bred vifte af effektivitet. Det er kendetegnet ved en høj kemisk og termisk stabilitet og en langvarig virkning. Det har ingen allergifremkaldende, sensibiliserende eller toksiske egenskaber.

De fleste afstødningsmidler er tilgængelige som spray. Insektafvisende geler er også populære på grund af deres gode vedhæftning og det faktum, at de ikke sprøjter støj, hvilket kan skræmme nogle heste.

KONTAKT

Bladknæk 34,
DK-6200 Aabenraa

Tlf: +45 74 61 45 01
sydgros@sydgros.dk

CVR nr. 26310733

Sociale medier

   Bucas
  Covalliero
  Equiline
  Horka
  Kask
  Leovet
  Parlanti